четвртак, 30. март 2017.

Запослени у Градској управи освојили прву награду на светској изложби у Венецији

Градоначелник Београда Синиша Мали и начелница Градске управе Сандра Пантелић примили су данас у Старом двору запослене у Градској управи Бранка Станојевића и Милену Страхиновић, који су на престижној светској изложби уметности „Arte laguna prize” у Венецији освојили прву награду у категорији LAND ART за анти-споменик „Граница”.

Мали и Пантелићева честитали су награђенима и истакли да је освајање прве награде на светској смотри изложбе као што је „Arte laguna prize” велики успех, поготово с обзиром на то да су, поред свог редовног посла, успели за заблистају на светској уметничкој сцени.

– Oво је доказ креативности наших људи. Нарочито храбри чињеница што су људи који раде у администрацији доказали да и те како могу да имају таленат и да, штавише, тај таленат добије и потврду на светском нивоу. Поносни смо на идеју која подстиче отварање граница, која умногоме описује душу Београда – навео је том приликом Синиша Мали.

Сандра Пантелић изаразила је задовољство чињеницом да овако талентовани млади људи раде у Градској управи.

–То само показује да, иако раде одговоран и напоран посао како би грађани Београда добили најбољу услугу, они имају и времена и енергије да се посвете нечему другом и да и ту дају свој максимум. Таленат и рад се увек препознају и зато овa награда  коју су добили није случајна – рекла је Сандра Пантелић и додала да ће град настојати да подржи своје раднике како би наставили да остварују своје снове и ван редовног посла.

Ово је први пут да су на овој светској изложби награду добили уметници из Србије. Рад, како објашњавају аутори, представља визуелни споменик „обичном човеку-жртви обмане” – постављен као огледало, смештен на мосту изнад границе Републике Србије и Босне и Херцеговине, у контекст између још увек два затворена друштва која су у процесу мењања, у којима нестигурност влада у распону од културолошких модела и идеологија па до међуљудских односа. 

„Прекид” моста треба да доведе до јаког визуелног, а још јачег менталног ефекта – шока код посматрача, и да тако мобилише средства за стварање и реактивацију људских вредности кроз нове емоционалне слике, које користе двосмисленост овакве инсталације. Управо тада цео мост постаје психолошки полигон, одраз одговорности и место парадокса за обичног човека, који се не својом вољом нашао у међупростору од балканске кризе и постављања граница до пуне целовитости и укидања граница, када поново постајемо једно – Европска унија.

Прекинути мост визуелно приповеда о конфликту и трагичним успоменама, али уједно овај анти-споменик утиче да учинимо први корак у помирењу и поновном спајању.

Жири ове престижне изожбе донео је одлуку да награди рад „Граница” како наводи, због занимљиве везе успостављене са територијом, наглашавајући тежак однос између људске урбанизације и околне територије, додирујући теме које су све више релевантне, с обзиром на раст светске популације.

Рад „Граница” награђен је 2014. године наградом Салона архитектуре у Београду, за категорију Експеримент и истраживање. Такође, овај рад је у конкуренцији архитеката из Мађарске, Румуније и Србије, на Бијелналу архитектуре у Темишвару 2016. године, добио награду у категорији Архитектонске визије. Изложба „Arte laguna prize” окупља преко 1.200 радова из 120 држава света. У финале је, као и сваке године, ушло 125 радова, распоређених у шест категорија, од којих се награђује најбољи рад у свакој категорији.

Изложба радова је постављена на две локације у Венецији, у просторима  Арсенала у индустријској зони и близу Rialta, а биће отвoрена до 9. aприла. Сваке године изложбу посети око 50.000 људи.